50mm skarphed med flere mennesker på?

Dette emne indeholder 6 svar, har 2 stemmer og blev senest opdateret af  Pia Grøn 5 år, 8 måneder siden.
Oprettet af
Pia Grøn
Medlem

Hej derude..

Håber der er en eller flere der kan komme med et par gode råd.. Jeg har et Minolta 50mm til mit a77 kamera, som jeg bruger bl.a til portrætter.. Jeg vil gene bruge dette objektiv til at tage billeder i en kirke, hvor der skal være flere personer på. Feks 6 personer.. Dvs ikke så meget lys, og benytter derfor mit lysstærke 50mm f/1,7. Men jeg syntes at når der er flere personer på billedet, har jeg svært ved at vælge hvilken blænde som er optimal så alle bliver skarpe..
Er der nogle som kan hjælpe?
På forhånd tak..

Mvh Pia..

Ja det er fedt at have et lysstærkt objektiv som en 50mm f:1.7, det har kun en eneste ulempt og det er, at der på blænde 1,7 ikke er så stor dybdeskarphed. Reglen er at jo lavere blændetal du vælger, jo mindre dybdeskarphed er der i det færdige billede.

Der er to ting du kan gøre gøre.
Tag billederne udendørs, i skyggen eller på en gråvejrsdag, og vælg blænde som foreslået herefter.

Gå højere op i ISO, og et skifte fra 100 til 800 ISO burde kunne gøre tricket, og du skal som minimum bruge blænde 8, og objektivet tegner ogs mere skarpt på blænde 8, i forhold til blænde 1,7.

Du kan også bruge en blitz eller to, det gør også at du "får mere" lys at arbejde med.

Held og lykke med det, og lav nogle testfotos af andre personer inden du skal til "eksamen", så er man bedre forberedt.

Venlig hilsen

Mogens Christensen
http://www.fotokurser.careteam.dk
http://www.livedrive-backup.dk


Pia Grøn
Medlem

  Hej Mogens.
  Tusind tak for dit svar. Jeg vil forsøge mig lidt med blænde 8, ville aldrig have gættet på jeg skulle “derop” .. Og så må jeg se hvor meget støj iso 800 giver. Jeg har kun en ekstern flash lige pt…Men der er langt til loftet i kirken, (tænkte at bounce den) så måske noget eksternt på stativ eller ligende kunne være en mulighed. Hmm ikke nemt, men tak igen for input.
  Mvh Pia.

  Hej igen Pia.

  Hvis du skal i kirken, kan du jo nemt tage derop et par dage før.
  Det er MEGET nemmere i en kirke hvis den har hvide mure, og det har de jo næsten alesammen. Du kan bounce op i loftet eller tilbage på en væg der så kan bounce ind på personerne.

  Op i kirken med et par venner og lav forsøg…

  Se lige dene her "dybdeskarphedsmåler"  http://www.dofmaster.com/dofjs.html, den siger at med en 50mm f.1.7 på 4 meters afstand har en dybdeskarphed på 43cm, mens du på blænde 8 har 2,16meters dybdeskarphed.

   

  Hilsen

  Mogens


  Pia Grøn
  Medlem

   Hej igen igen.

   Jeg tager helt sikkert op i Kirken et par dage før for at teste lys, afstand osv.. Men tror nu jeg dropper blitzen, skal helst “liste” ubemærket rundt. 🙂
   Men kan du forklare mig lidt mere ang. DOF, jeg har været inde via det link du har sendt mig.. Og er allerede blevet en del klogere.. Men men, jeg taster min kamera model ind i Kamera model. (mit kamera er dog ikke på listen, men har samme ApS-c sensor som feks A300 og har derfor brugt dette som eksempel.. Da jeg kan se tallene ændre sig hvis nu kameraet er et full Frame kamera)
   Jeg (tror) jeg forstå det med “depht of field” med en near og en far limit. Altså det man tager billedet af, skal være inden for disse meter?.
    Men jeg har ikke rigtig syr på nedenstående???
   In front of subject  0.2 m (47%)
   Behind subject  0.22 m (53%)
    
   Hyperfocal distance  74.4 m
   Circle of confusion  0.02 mm

   Jeg har lidt svært ved at forstå hvor mange centimeter/meter hvor mit motiv tegner skarpt.. Altså hvilket af disse mål betyder dette? Da det selvfølgelig er vigtigt om jeg vil have at det kun er 1 meter i bredden jeg vil have skarpt eller om det er 5 meter som jeg ønsker skarpt..

   Håber du forstår jeg hvad jeg mener.. Hvis ikke du har tid til at forklare alt dette, er det helt ok.. 🙂

   Mvh Pia.
   (undskyld mit rodet indlæg uden linje afstand osv, men jeg tror det er fordi jeg skriver fra min IPad..)

   Hej Pia.

   På mine fotokurser siger jeg til kursisterne at de tal skal de ikke tænke på, fordi det er såmænd indviklet nok at holde styr på dybdeskarpheden. Tallene fortæller bare at dybdeskarpheden er 47% foran og 53% bagved, og de andre tal skal du slet ikke tænke på. Du skal tænke på at du opnår den dybdeskarphed du har brug for.

   Glem teknikken for en stund og få tget nogle billeder, det er det det hele drejer sig om.

   DOFmaster fåes til Iphone og koster 12,- i App Store.

   Venlig hilsen

   Mogens Christensen
   http://www.fotokurser.careteam.dk


   Pia Grøn
   Medlem

    Hej igen..

    Endnu engang tak.. Jeg samler nogle stykker og forsøger mig lidt frem… :-).
    Ha en god dag..

    Mvh Pia.

    Du skal være logget ind for at fortsætte