Almen, grundkæggende foto teknik

Dette emne indeholder 0 svar, har 1 stemme og blev senest opdateret af  Jens Bladt 5 år, 4 måneder siden.
Oprettet af
Jens Bladt
Medlem

Tidens elektroniske kameraer med hundredevis af indstillinger og valgmuligheder kan godt forvirre selv ellers teknisk velbevandrede brugere. Det kunne derfor være på sin plads igen at fastslå nogle få facts:

I det store og hele er der kun fire ting (4) man kan indstille, nemlig lukkertid, blænde, afstand (fokus) og lysfølsomhed (ISO). Hertil kommer et par ting mere omkring hvidbalance, forudindstillet efter-sharpness, efter-kontrast osv. Jeg skriver "efter" fordi det påvirker kameraets egne fremkaldelses parametre – fra RAW eller DNG til JPEG.  

Med andre ord: Stort set alt hvad man stiller på, ud over de fire grundlæggende ting, tjener alene til at sætte grænser eller fastlægge præferencer for netop disse fire ting.

Med andre ord – det går aldrig helt galt hvis man har de fire grundlggende ting for øje først, når der skal vælges indstilling – lukkertid (skal bevægelsen fastfryses eller vises)? Skal der være stor eller lille dybdeskarphed (lille blændetal = lav dybdeskarphed)? Hvor lavt et ISO-tal er der lys til? Hvor skal billedet være knivskarpt?

Jeg kunne også sige det på en anden måde: Lad ikke kamerafabrikanten bestemme hvordan du skal fotografere. Dan din egen mening om hvad der er vigtigt. Og brug så alle de smarte indbyggede hjælpemidler som netop det – hjælpemidler, når og hvis det kan være en fordel. Ellers glem dem. Tænkt på det du vil med billeder i stedet.

PS: Eksponering.

En vigtig indstilling på dit kamera er +/- indstillingen. Kameraet ved jo ikke om du fotograferer en sort hest eller en hvid ko. Men kameraet vil stort set prøve at gøre begge dele grå (18% reflektion som et gråkort). Det er derfor vigitg at du selv lægger din egen vurdering oven i kameraets. Husk: Mørk baggrund: Undereksponér (ellers får du "pandekageansigter"). Lys baggrund: Overeksponér, ellers får du silhuet-billeder.  

 

MVH

Jens

Du skal være logget ind for at fortsætte