Uendelig fokus

Dette emne indeholder 4 svar, har 3 stemmer og blev senest opdateret af  Mogens Christensen 5 år, 11 måneder siden.
Oprettet af
Peter Henriksen
Medlem

Hejsa.

Jeg er stadig en nybegynder på DSLR området, men jeg har efterhånden læst om uendelig fokus flere forskellige steder (senest i Digital Foto 1/2012).

Jeg kan forstå at uendelig fokus er der hvor man kan opnå en acceptabel fokus i hele billeddybten, men også at det er forskelligt fra objektiv til objektiv, og det er noget bøvl at udregne. Jeg har ingen forstand på diverse begreber som "circle of confusion" osv.

Er der en nemmere måde at finde uendelig fokus på, eller er der nogle tommefingerregler til at opnå et sådant fokusområde?

Jeg mener også at have hørt om at fokusdybden bliver størrer jo længere væk man foksuerer. Er det rigtigt? I så fald vil det jo være meget svært at få f.eks. et landskabsbillede med forgrund til at være i fokus over det hele. Man skal jo i så fald fokusere forholdsvist langt væk for at opnå et stort fokusområde, men hvis man fokuserer på en stor afstand vil det i forgrunden komme ud af fokus.

Jeg tror bare at jeg lader være med at tænke mere på det før jeg får svar fra jer. Jeg synes at jeg bliver mere og mere forvirret når jeg selv tænker over det. 😛


Peder Pan
Medlem

   

  Hej Peter

   

  Måske er det ikke helt nemt at svarre på, men nogle objektiver drejer man i bund og en anelse tilbage, men jeg har selv 2 objektiver hvor der kan drejes i uendelighed, så der er der en fordel hvis det er nat foto at der er kunst lys man kan indstille på hvis man ikke har lavet nigle mærker ud for hinanden

   

  Mvh Peder

  Ok. Der findes ikke nogen generel regel man kan gå ud fra så?

  Når du ønsker en stor dybdeskarphed er der ihvetfald to faktorer der er vigtige for hvor stor dybdeskarphed du får.

  1. Objektivet    jo mere vidvinkel objektivet har jo større dybdeskarphed, altså en 18-55 giver større dybedeskarphed end en 70-300mm

  2. Blænden   jo større blændetal 11-16-22 etc. jo større dybdeskarphed.

  Men gå ud og prøv det af. Tag ud i naturen og find et sted hvor du har nogle tydelige afstandsmarkeringer, det kan være et hegn eller en række lygtepæle e.t.v, hvor du står i den ene ende. Tag nu tre bilelder på vidvinkel normal og tele på dit objektiv, og på hver af disse tre brændvidder, tager du et billede på blæde 5.6 og 22  (instilling AV eller A på dit kamera). Du får nu 6 billeder hvor du kan sammenligne dybdeskarpheden, på din computerskærm derhjemme.

  Vær opmærksom på at som grundregel, er det område foran og bagved dit motiv=der hvor der er stillet skarpt, ca. 1/3 foran motivet og 2/3 bagved motivet.

  Læs mere her: http://www.dofmaster.com/dofjs.html

  Venlig hilsen

   

  Mogens Christensen
  http://www.fotokurser.careteam.dk
  http://www.livedrive-backup.dk
   

  Du skal være logget ind for at fortsætte