Hvilket spejlreflekskamera skal jeg vælge som begynder?

Dette emne indeholder 8 svar, har 6 stemmer og blev senest opdateret af  Flemming Larsson 6 år, 6 måneder siden.
Oprettet af
Mette Spangberg
Medlem

Hej derude,

Jeg har i mange år interesseret mig for fotografering og har i årenes løb taget rigtig mange billeder, dog har jeg "kun" haft et almindeligt standard Sony digital kamera og nu er tiden endelig til at jeg vil anskaffe mig et spejlreflekskamera.

Derfor vil jeg høre om der er nogen, der kan anbefale eller har nogle gode konkrete bud på hvilket kamera jeg skal vælge?

Jeg skal primært bruge det på hobby plan. Til Portrætbilleder, natur, billeder af familie osv osv.. Maks prisen er omkring 4500-5000 kr med objektiv.

Håber der er nogen derude, der kan komme med nogle gode bud!

Mvh Mette

Hej Mette, 

Jeg er selv en nybegynder og har anskaffet mig et Canon 1000D, da jeg har fået at vide at det ikke er selve kamerahuset som betyder noget, men objektiverne. Jeg har lige været på et fotokursus på AOF hvor jeg lærte alt omkring indstilling m.m. Jeg fik at vide at det første jeg skulle købe var et 50 mm F1,8. Det har jeg nu købt.

Jeg købte mit kamera for at se om jeg ville blive bidt af at fotografere, nu hvor jeg skal indstille en masse selv, det blev jeg. Jeg tager alle mine billeder i RAW format, så jeg har en masse muligheder for at efterkorrigere mine billeder.

En lang smøre, håber der var noget du kunne bruge.

Med venlig hilsen

Kenneth

 

 

Der er 5 producenter af dSLR og alle laver OK kameraer – nogle har visse fordele andre andre fordele, så om et fabrikat er bedre end de andre afhænger af om du har specielle ønsker vedr. fotografering. Ejere at et fabrikat vil sædvanligvis anbefale deres eget fabrikat.

Det vigtigste er, at et kameraet ligger godt i DIN hånd og at knapperne passer til DINE fingre. Derfor – prøv at holde flere forskellige fabrikater inden du beslutter dig.

Hvad angår objektiver, har alle fabrikater et kit-objektiv til de billigere kameraer, der rimeligt svarer til hinanden. Hvad du derudover kan få brug for, afhænger af hvad/hvordan du ønsker at fotografere – det vil oftest vise sig når du begynder at  bruge dit (ny) kamera.

Find det kamera som du synes ligger bedst i hånden. Det er næsten det vigtigste. Objektiv kan man altid udskifte. Når man går fra kompakt kamera til spejlrefleks er man let tilbøjelig til at tænke at de virker meget store og "tunge". Men tro mig – det er vigtigt at kameraet passer til ens hånd og "motorik" og vægten vender man sig hurtig til. De aller billigste spejlrefleks har en tendens til at være en tand for skrabede i kvaliteten og i størrelsen. Så mit bud er går efter det "næst"-billigste niveau. F.ex. Canon 550D/600D med standard objektiv. Når du så finder ud af om du bliver rigtig hooked, så udskift til (et eller flere) bedre objektiver. De emner du nævner er i vidvinkel området (under ca. 35mm) så et lysstærkt objektiv der ville være et godt valg. Ellers er der jo det billige 50mm f1.8 (<1000 kr) er lidt af et mirakel til den pris, hvis du vil tage portrætter lidt på afstand.

Jeg vil lige tilføje at hvis du køber et spejlrefleks, så gør noget for at lære at bruge det. Du skal ikke kunne alle 200 funktioner i menuerne uden ad, men lær at forstå hvad blænde, lukketid, dybdeskarphed, ISO er for noget og hvilken betydning de har for dine billeder og hvordan de er afhængige af hinanden. Det kan virke lidt forvirrende i starten, men hvis ikke du lærer det kan du lige så godt blive ved dit kompakt kamera. Det er lidt hårdt sagt måske, men sandt. Man er nødt til at forstå hvordan kameraet virker for at vide hvorfor ens billeder ser ud som de gør og ikke mindst, hvad gør jeg for at korrigere hvis de ikke blev som forventet. 

Til sidst. Husk at det ikke er kameraet der gør en god fotograf. Ligemeget hvor fantastisk dit kamera er skal du stadig pege det i den rigtige retning og trykke på udløseren på det rigtige tidspunkt. Prøv at finde nogle anderledes motiver end de sædvanlige man ser alle vegne. Brug kun de læremester "regler" som virker for dig og ellers.. prøv nogle grænser af og find din egen stil. Det er der de store oplevelser er … held og lykke 🙂

vh Rene


wackerguy
Medlem

  Hej Mette.

  Jeg startede også ud med et lille canon ixus 100is men da jeg ikke følte det var nok mere kæbte jeg mig et brugt nikon D200. Det er et semiprof kamera og er godt nok lidt større og tungere end feks canons 1000d eller nikon d3000 men det er også noget helt andet du får. Det er en skøn følelse af kvalitet og robusthed da huset er af magnesium og jeg har ikke fortrudt det overhovedet. Jeg gav 3500 for mit inkl objektiv så man kan sagtens finde et billigt brugt 🙂

   

  mvh klaus


  Steen Jensen
  Medlem

   Hej Mette. Som andre har anbefalet er Canon 1000D et rigtig godt bud, dog ville jeg nok kigge på det nye Canon eos 1100. Som kit kan du få det for omkring 4500.-

   Prøv også at spørg i forum på kameratest.dk Masser af hobby og pro folk der kan hjælpe dig på vej.

   Hvis du vil lære at tage bedre billeder, kan jeg anbefale Kim Skovsby "Fotoskole" osse på kameratest.dk

   Hilsen Steen

   Tak for alle jeres fine svar 🙂

   Har selv haft kig på et 1100, lidt fordi det har en god pris. Men ja, går også med tanken om at pris og kvalitet hænger sammen?

   Jeg har også haft kig på et Nikon3100d – Er der nogen der har erfaringer med det? Eller ved om det er et godt kamera?

   [quote=Mette]

   Har selv haft kig på et 1100, lidt fordi det har en god pris. Men ja, går også med tanken om at pris og kvalitet hænger sammen?

   Jeg har også haft kig på et Nikon3100d – Er der nogen der har erfaringer med det? Eller ved om det er et godt kamera?

   [/quote]

   Jeg er Canon bruger så jeg kan som sådan ikke udtale mig om Nikon. Men du kan roligt stole på at kameraer fra både Canon og Nikon er gode. Et  Canon 1100D kan tage stort set lige så gode billeder som et Canon 60D, det er indstillingsmuligheder og fysisk form/byggekvalitet der gør forskellen. (det samme gælder utvivlsomt for tilsvarende kameraer fra Nikon). Der hvor den store forskel dukker op er i objektiverne. Jeg gentager .. det er objektiverne der gør forskellen. Derfor var min pointe – gå efter det kamera du synes ligger bedst i hånden og kig mindre på prisen. Start med det standard objektiv der sidder på og vær ikke så kritisk i starten med om de billeder det objektiv kan levere lige er i top. Når du får flere penge på lommen og lidt mere erfaring med hvad du vil tage billeder af så køb et godt objektiv.

    

   Pris og kvalitet hænger naturligvis sammen. Når man laver et "budget-produkt" vil budgettet ofte betyde at man ikke i alle tilfælde vil kunne anvende de bedste komponenter.

    

   Bortset fra det – alle budget-dSLR er gode kameraer og de er meget nemmere at komme i gang med end de professionelle udgaver. da fuld udnyttelse af et dSLR kræver en del mere end brug af et kompaktkamera. Desuden – der kommer ny modeller regelmæssigt og god optik har MEGET længere levetid end et kamerahus.

   Køb et kamera i den prisklasse der passer dig og reserver et beløb til GOD optik. Du altid købe et mere avanceret hus om nogle år, når du ved hvad du har brug for.

    

   Jeg har p.t. mit tredie dSLR-hus – og det objektiv jeg bruger mest købte jeg til mit første hus i 2006. Mit nuværende hus er et "semiprof" hus, der IKKE har noget auto eller motiv-programmer.

   Du skal være logget ind for at fortsætte